I morgon ska vi fira att han är 3 månader med ett besök på gripen. Lillen ska få ett så kallat "pricktest". Eftersom han haft sådan problem med maten sedan han var liten har han nu fått en remiss och ska få ett allergitest så vi får se om han är allergisk mot mjölkprotein. Måtte han inte vara det!
Mjölkproteinallergi
Mjölkproteinallergi är en allergi mot proteinerna i mjölk. Om man har denna allergi visar sig ofta symptom som kräkningar, kolik, eksem eller irritation i näsa eller ögon. Alla livsmedel som innehåller mjölkprotein måste då helt uteslutas. Det man dock inte får glömma är att en mjölkproteinallergiker kan äta produkter som innehåller mjölksyra.
Det är oftast små barn som drabbas av mjölkproteinallergi, men de flesta växer ifrån detta redan i 2-3 års åldern. Mjölkprotein förekommer i många livsmedel och kan dölja sig bakom många olika beteckningar.
Dessa livsmedel kan innehålla mjölkprotein:
Det är oftast små barn som drabbas av mjölkproteinallergi, men de flesta växer ifrån detta redan i 2-3 års åldern. Mjölkprotein förekommer i många livsmedel och kan dölja sig bakom många olika beteckningar.
Dessa livsmedel kan innehålla mjölkprotein:
- Smör
- Ströbröd
- Vegetabiliskt margarin
- Maränger
- Kryddblandningar
- Charkprodukter som tex korvar, leverpastej, fiskbullar, och fiskfärs
- Brödglans
- Stuvningar i pajer, gratänger
- Fromager, pajer
- Bröd
- Bakverk
- Gröt,
- Tårtor,
- Ströbröd,
- Frukostflingor
- Rot- och potatismospulver
- Animaliskt fett
- Grädde
- Kasein
- Kesella
- Keso
- Kvarg
- Kärnmjölk/pulver
- Laktos
- Margarin
- Mesost
- Messmör
- Mjukost
- Mjölk/mjölkprodukter
- Mjölkalbumin
- Mjölkprotein
- Mjölkpulver
- Mjölkäggvita
- Natriumkaseinat
- Ost
- Ostpulver
- Skummjölkspulver
- Smör
- Torrmjölk
- Vassle
- Vasslepulver
- Vegetabiliskt margarin
- Yoghurt